Familien Fjäll har bygget et nytt og flott en-etasjes hus i Brevik i Värmländ. Robin bor i huset sammen med kona Helena, datteren Michelle og katten Chris. Før de flyttet til Brevik i begynnelsen av april 2020 bodde de sju år i et nybygd hus på 138 m2 i Gøteborg, med en avtrekksvarmepumpe.
- Energiforbruket i det huset var ganske lavt, men tilluften ble sugd inn via friskluftsventiler på veggene og den brukte luften ble blåst ut via avtrekksvarmepumpen. Dette gjorde så det ble kaldt ved ventilene i den kalde årstiden. I tillegg var det forstyrrende lyder utenfra, og det kom inn mye støvpartikler gjennom friskluftsventilene.

Det som var viktig for oss når vi skulle velge luft- og varmesystemer til det nye huset, var å unngå kald trekk og forstyrrende lyder, og ha et godt balansert inneklima med filtrert luft, sier Robin.

Foto: Familien Fjäll
Foto: Familien Fjäll
 

Robin fikk informasjon om Flexit sin inneklimasentral EcoNordic WH4 og mente at dette virket som et godt alternativ.
- Mye billigere enn å måtte bore etter bergvarme, trekke mye slanger osv. Med EcoNordic får du et komplett produkt, med varme, varmt vann og balansert ventilasjon. I tillegg har EcoNordic miljøvennlig kjølemedium, CO2, som også føles bra, fortsetter Robin.

Huset som familien bygde i Brevik er en en-etasjes villa på 235 m2, inkludert en garasje på 45 m2.

Foto: Praktisk installasjon med alt samlet. Ekspansjonskar skjult i den innebygde installasjonsmodulen. Inneklimasentralen styres enkelt via Flexit GO-appen.
Foto: Praktisk installasjon med alt samlet. Ekspansjonskar skjult i den innebygde installasjonsmodulen. Inneklimasentralen styres enkelt via Flexit GO-appen.
 

 

 

Entreprenøren benyttet seg av Flexits prosjekteringstjeneste, og Robin forteller:
- Vi fikk gode og tydelige 3D-tegninger som entreprenøren vår lett kunne følge under installasjonen. Alle delene var godt pakket, det var orden på alt og monteringsveiledningene var tydelige.

Installasjonsprosessen gikk smidig og det at inneklimasentralen var modulbasert forenklet transporten inn i boligen vår siden vekten ble fordelt.

Å ha alt samlet på ett sted er praktisk, og at ekspansjonskar, vannforbindelser, etc. kan være skjult i den innebygde installasjonsmodulen er en fordel, da dette gir en fin og kompakt installasjon. I tillegg er det enkelt å få tilgang til alle komponenter foran.

Sammen med inneklimasentralen er det også installert en Flexit CVR 3000 sentralstøvsuger.
- Å installere en sentralstøvsuger i det nye huset var en selvfølge da vi hadde det i vårt forrige hus også, men et annet merke. Med en sentralstøvsuger blir du kvitt alt støv, til og med de små partiklene som sirkulerer i luften med en vanlig støvsuger, sier Robin.

- Det vi ble positivt overrasket over var at Flexits sentralstøvsuger var mye mer stillegående enn den forrige vi hadde. Du kan f.eks. være i garasjen når noen støvsuger inne i huset, uten å måtte ha på hørselvern. Og håndtaket med trådløs styring av hastigheten har lang rekkevidde, fortsetter Robin.

Foto: Inneklimasentralen ble plassert i garasjen (som her er et oppvarmet rom), men garasjen på 45 m2 er ikke dekket av det balanserte ventilasjonssystemet. Ventilasjonen til garasjen blir ivaretatt av en Flexit Pro7 avtrekksvifte og friskluftsventil for tilluft.
Foto: Inneklimasentralen ble plassert i garasjen (som her er et oppvarmet rom), men garasjen på 45 m2 er ikke dekket av det balanserte ventilasjonssystemet. Ventilasjonen til garasjen blir ivaretatt av en Flexit Pro7 avtrekksvifte og friskluftsventil for tilluft.
 
 
 
 

 

 

 

 

Hva er fordelene med inneklimaet i det nye huset ditt i Brevik?

Foto: Familien Fjäll i deres uterom.
Foto: Familien Fjäll i deres uterom.

Klimaet er behagelig, huset er tett og vi unngår kalde trekk, og allikevel er det aldri innestengt luft. Fordelen med balansert ventilasjon er at du føler at det alltid er frisk luft i hele huset. Det er et veldig stille system, varmtvannsforsyningen er god og energiforbruket er lite, sier Robin.

- Det nye huset vårt er godt isolert og det avgir ingen varme, derfor må det kjøles ned når det er mulig, som f.eks. om kvelden og natten på sommeren når det er kjøligere ute.
I sommer da det var nesten 30 grader ute, aktiverte jeg en funksjon i ventilasjonsmodulen. Denne funksjonen gjorde at vi fikk inn ren og svalere uteluft, uten varmegjenvinning, som gjorde inneluften svalere, sier Robin. Denne funksjonen er standard i EcoNordic.

Flere trådløse tilbehør er også installert i huset. Trykkbryteren til komfyren regulerer slik at tilluften økes under matlaging, noe som betyr at viften fungerer bedre og matosen fjernes effektivt. Fuktsensorene på badet og vaskerommet regulerer utsuging av fuktig luft, for eksempel når du dusjer eller kjører en vaskemaskin og tørketrommel. Det er også to vedovner i huset, og i Flexit GO-appen aktiverer du "Peis" for å regulere tilluft og avtrekk i huset, slik at det er lettere å tenne i peisen.

Hvordan opplever du kontrollen via Flexit GO-appen?

Den er enkel å bruke, og det er noen forhåndsinnstillinger, som "Bort" og "Hjemme". Men jeg liker teknologi og har vært inne og finjustert litt for et perfekt inneklima, sier Robin.

Du kan justere temperaturen i boligen, selv om du er borte, og appen gir alarm hvis noe er galt. Når du er koblet til Cloud-løsningen, er det også muligheten for tjenester på distanse. Det har vært flott nå i oppstarten, og jeg har fått rask og god hjelp, fortsetter Robin.

Vil du anbefale produktet til vennene dine, og hvilke argumenter vil du gi dem?

- Definitivt, EcoNordic fungerer bra og er lett å kontrollere med Flexit GO-appen. Hvis du bygger et nytt hus er det en stor fordel med balansert ventilasjon, fordi nye hus er så tette. Du får frisk luft og unngår store problemer, både for huset og helsen til de som bor der. Du har et godt inneklima året rundt - uten kald trekk når det er kaldt ute, og med mulighet for fri-/nattkjøling når det er varmt ute. Et stille og komplett system, og det kan kobles sammen med forskjellig tilbehør for å tilpasse ventilasjonen etter behov.