I Norge er vi blant verdenstoppen når det kommer til oppussing, og årlig bruker vi 94 milliarder kroner på å pusse opp hus og hytter. Vi ligger på oppussingstoppen først og fremst fordi over 60 prosent av oss eier en enebolig, og det lønner seg økonomisk å holde boligen ved like. En annen viktig faktor for at vi passer godt på boligen vår er at vi bruker så mye som 90% av tiden vår innendørs - så godt inneklima er viktig.

Foto: Familien Berg foran huset sitt i Tomter.

Familien Berg har fått balansert ventilasjon og er veldig fornøyd med resultatet
Torgeir Berg (54) er håndverker og bygde huset sittt allerede i 1989. Et flott 2 etg. hus på 250 m2. på Tomter. Her har han bodd i 31 år sammen med sin kone, Hanne (51) og tvillingene Karina og Helèn (19), samt familiens schæferhund, Keyla. Familien Berg har pusset opp mye i løpet av årene og det meste av huset er nå oppgradert. De har blant annet byttet til nye 3-lags vinduer og renovert bad.

Oppgradering som å bytte vinduer påvirker inneklimaet da boligen blir tettere. Det er viktig å sjekke ventilasjonen for å unngå store problemer, både for huset og helsen til de som bor der. Kontrollert og balansert ventilasjon er en sentral brikke for å få huset optimalt. 

Et godt inneklima gir positive effekter både med tanke på konsentrasjon, helse, trivsel og produktivitet. I tillegg bidrar ventilasjonsanlegget til minimal risiko for fuktskader som mugg og sopp, samt at det reduserer eventuell konsentrasjon av radon.

Det første familien merket etter installeringen av balansert ventilasjon var at dugg forsvant fra speil på badet. Ingen speil måtte tørkes av etter dusjing og luften opplevdes svalere. Vaskerommet var også et av rommene de merket disse forskjellene.

En av fordelene med balansert ventilasjon er redusert energiforbruk. Å bo i et hus med balansert ventilasjon er ganske nytt for oss, så vi har ikke kunnet sammenligne gjennom et helt år hvordan eksempelvis strømkostnader er blitt redusert, sier Hanne. Men familien har forventninger om at dette vil vise seg etter hvert. Det er heller ikke ventiler i de nye vinduene og vi har tettet ventilene i veggene, så det blir spennende å følge med på energibruken vår fremover, sier hun.

Besparelse med varmegjenvinning

  • Et moderne Flexit ventilasjonsaggregat gjenvinner over 80% av varmen i ventilasjonsluften.
  • Dersom boligen din har naturlig ventilasjon eller et mekanisk avtrekksventilasjon trekkes den varme luften rett ut av boligen, uten varmegjenvinning.
  • En normal bolig uten varmegjenvinning, bruker omtrent 10.000 kWh pr år for å varme opp denne luften. Det vil si at et ventilasjonsaggregat kan spare opptil 8.000 kWh pr år. Det gir en solid besparelse for lommeboken.
  • Sammenligningen forutsetter et luftskifte i boligen på 0,5 omsetning pr time. Utregningen er basert på Oslo-klima i en 30 år gammel bolig på 150 m2.

Familien ønsket en lokal bedrift til å utføre jobben med å ettermontere balansert ventilasjon i huset sitt, og valget falt på Ski Boligventilasjon, en sertifisert Flexit Partner. Vi valgte Ski Boligventilasjon på bakgrunn av kunnskap og pris, samt at vi har god erfaring med denne bedriften fra tidligere, sier kunden. På spørsmål om hvordan de opplevde installasjonsprosessen, svarer de at det har vært en positiv opplevelse med svært god kundeservice fra Ski Boligventilasjon. Flexit-partneren kom og leverte som avtalt og prosessen var transparent og bra.

Aggregatet, ventiler og selve kanalene ble integrert i huset på en slik måte at familien ikke ser det som forstyrrende. Her er det gjort en svært profesjonell jobb både fra huseier og Ski Boligventilasjon. Dette er et godt eksempel på at ettermontering i eldre hus ikke må etterlate synlige inngrep i huset.

I tillegg opplever Flexit Partnere at kunden blir svært fornøyd etter innstallering også fordi de passer på å få utført annet i boligen som de tidligere har utsatt, f.eks downlights, tapet eller ny farge på veggene.

Foto (t.v.) Jentene er fornøyd med hvordan kanalen er innlemmet i hjørnet på et av soverommene. Dette er et av få synlige spor etter at huset har fått balansert ventilasjon. Foto (t.h) Det er flere bad i huset, og det første familien merket var at det ikke var dugg på speilet etter dusjing.

Hvem skal du kontakte for å planlegge ditt prosjekt? Flexit Partner er et landsdekkende nettverk som er kvalitetssikret av Flexit. Våre Flexit Partnere består av faglig dyktige samarbeidsbedrifter som vi trygt kan anbefale til å utføre jobben.

Finn din nærmeste forhandler >>