Støv
Støvpartikler kan irritere og gi betennelser i slimhinnen i nese, hals og luftveier. Noen kan også få tørrhetsfølelse i slimhinnen, økt slimproduksjon, tett, irritert nese og hoste. Støvet kan inneholde kjemikalier fra boligen, luften utenfor eller allergener fra dyr og planter (pollen). Dette kan gi økt betennelsesreaksjon eller allergi-/ astmaanfall. Personer med astma, allergi eller andre overfølsomhetssykdommer vil være spesielt følsomme for svevestøv. Litt støv er selvsagt ikke farlig, men man skal være oppmerksom på problematikken over tid. Personer som er lett mottakelig for overfølsomsykdommer kan enklere bli påvirket, selv friske mennesker kan også få slike reaksjoner.

Matos og matlukt

Alle boliger bør ha en god kjøkkenvifte over komfyren for å hindre at matos sprer seg fra kjøkkenet
til øvrige deler av boligen. Lukt, damp og fett fra matlaging skal fjernes. Når matlukt kjennes i boligen lenge etter matlaging er det et tegn på at kjøkkenventilasjonen ikke fungerer optimalt.
En god kjøkkenvifte har en vifte med kapasitet tilpasset behovet og kan reguleres på flere hastigheter.

Kjøkkenhetten skal ha et fettfilter som stopper fett fra å gå inn i hetten og legge seg i kanalen.
Husk å rengjøre fettfilteret med jevne mellomrom slik at filteret ikke blir tett. De fleste av de nye fettfilter kan rengjøres i oppvaskmaskinen. Husk også at en kjøkkenvifte trenger nødvendig tilluft for å fungere. Dersom det er dårlig avtrekk på grunn av manglende tilluft, kan dette løses med å åpne veggventiler og vindusventiler. Moderne ventilasjonsanlegg fra Flexit har tilbehør som kan tilkobles kjøkkenhetten slik at ventilasjonsanlegget gir økt innblåsing av luft når kjøkkenhetten er i bruk. 
Rengjøring av fettfilter i kjøkkenviften/hetten bør gjøres ofte. Her er noen rengjøringstips av fettfilter. 

Hva bør jeg tenke på?
Unngå høye temperaturer innendørs, dette fordi oppvarming av inneluften gjør støvet tørt og svevende.
Ved regelmessig rengjøring i boligen bidrar dette til å forebygge allergiske helseplager. Husk at det kreves oftere rengjøring ved pollensesongen og om vinteren.

Regelmessig rengjøring av ventilasjonsanlegget skal utføres. Alle filter i ventilasjonsaggregatet bør byttes hvert år, gjerne sent på høsten. Dersom boligen er i et område med mye forurensning, bør filteret byttes oftere. Har man pollenallergi bør en bytte filter både før og etter pollensesong. 

En sentralstøvsuger fjerner effektivt støv og gir et ekstra godt inneklima fordi det skadelige finstøvet blåses ut av huset.
I tillegg er en sentralstøvsuger stillegående.