Etter at Helland deltok på Lavenergiprogrammets kurs i energieffektivisering ble han mer bevisst på hvilke energitiltak huseiere kan gjøre når de likevel skal pusse opp, slik som å installere balansert ventilasjon.

– Mange huseiere er skeptiske til å installere balansert ventilasjon. Det tror jeg skyldes at det har vært mye snakk om ventilasjonsanlegg på skoler og arbeidsplasser som ikke har fungert etter hensikten og at dette for mange er ukjent i boliger.

Bedre komfort, men tett og klam luft
For fire år siden valgte eierne av 80-tallshuset på Jakobsli i Trondheim å etterisolere og tette ytterveggene og taket. I tillegg byttet de ut vinduene til trelagsglass med en u-verdi på 1,0.

Selv om eierne ble veldig fornøyd med at det ikke lenger var trekk og at de brukte langt mindre energi på å varme opp huset, merket de også at inneluften ble tett og klam.

– Huseiernes erfaringer før og etter oppussingen gjorde at de var motivert for å bruke penger på å få ettermontert et balansert ventilasjonsanlegg, forteller Helland. Jeg har selv montert et balansert ventilasjonsanlegg i mitt eget hus, så da kunne jeg jo også fortelle hvilke erfaringer jeg selv har gjort med et slikt anlegg, legger Helland til.

Åpne vegger og tak? Mulig å skjule ventilasjonsrørene
Da Helland fikk i oppdrag å pusse opp sokkeletasjen og uansett skulle åpne noen vegger og himlinger, så han muligheten for å skjule ventilasjonskanalene.

– De fleste liker jo ikke at ventilasjonskanalene synes, så det at vi kunne skjule dem var med på å gjøre huseieren mer innstilt på å ettermontere et balansert ventilasjonsanlegg, forteller Helland til Lavenergiprogrammets nyhetsbrev.

Byggmesteren la isolerte ventilasjonskanaler på loftet slik at de flatene i hovedetasjen som ble pusset opp for bare noen få år siden, ikke ble berørt. I denne etasjen er det kun ventilene i enkelte rom som nå er synlige. Tilførselskanalene til sokkeletasjen la han inn bak et garderobeskap.

Eierne fikk dekket deler av utgiftene til ventilasjonsanlegget fra Enova.

 

Byggmester Jardar Helland driver sitt eget byggmesterfirma i Soknedal i Sør Trøndelag. Helland lafter hytter, bygger nye hus og rehabiliterer eksisterende boliger. Foto: www.kommunenvår.no

Ventilasjon er viktig for helse og inneklima
Ventilasjon har to viktige oppgaver: å skaffe nok frisk luft og få ut fuktighet og annen forurensning fra matlaging, dusjing og tørking av tøy.

– For å unngå fuktskader og dårlig inneklima, bør byggmestere alltid gi råd om ventilasjon når du får i oppdrag å etterisolere og tette et småhus, sier prosjektleder for smart oppussing i Lavenergiprogrammet, Christine Molland Karlsen.

Mangler kunnskap om tetthet
Lavenergiprogrammet får mange tilbakemeldinger fra både byggmestere og huseiere om at de mener at tetthet i seg selv er skadelig – både for huset og for de som bor i dem.

– Dette skyldes mangel på kunnskap. Et utett hus betyr ikke frisk luft og vind i håret, men derimot at fukt slipper inn i konstruksjonen der den kan forårsake mugg og sopp, sier Molland Karlsen.

Fukt skal ut av bygget, fortsetter hun, men ikke gjennom utettheter i vegger og tak. Det er mye bedre at den fuktige luften går kontrollert ut av bygget gjennom et ventilasjonssystem, understreker Molland Karlsen.

Kilde: Lavenergiprogrammet.no

Slik fungerer balansert ventilasjon.